Видове риболов :

петък, 3 август 2012 г.

Платика

Цветът на рибите варира с възрастта или заради характера на водата, която обитават. Малките платики до втората си година освен това не са така изразително гърбави. Техният цвят бие повече на сребро, по-светли са. С възрастта рибата расте силно във височина, която достига до една трета спрямо общата дължина на тялото.



Цветът на тази водна “чиния” също търпи изменение, като гърбът става тъмнокафяв до тъмносивкав или черен, а страните и коремът на рибата придобиват все по-отчетлив сребристо-сив или бронзов оттенък, а при големите и стари риби със златен отенък. Главата и е малка. Устата и също е малка, разположена ниско и много подвижна, способна е да се разпъва напред като хобот, с който платиката рови по дъното, за да търси храна. Това е типична стадна риба, която живее в придънния слой на водата, който рядко напуска.

Платиката достига полова зрялост на 3-4 години. Мръсти се през май-юни при температура на водата 18-20 ° С. По това време люспите на мъжкия се покриват с характерни брадавички и стават грапави. Събират се на стада и плуват заедно към местата за размножаване. Хайвера си 100000-300000 зърна женската хвърля на порции по подводната растителност в слънчеви дни. При подходяща температура (20 ° С) излюпването на личинките става за 3-10 дни. Те са дълги 4 мм.

http://www.ribibg.com/pictures/world_records55.jpg
Тези риби са бавни и лениви. Спят зимен сън, събрани в дълбоки ями. Активност проявяват при температура над 10-12 ° С. Хранят се през цялото денонощие и особено усилено след мръстенето и през септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар