Видове риболов :

сряда, 15 август 2012 г.

Риболов на блесна

Това е един много динамичен и увлекателен риболов. Практикуването му е свързано с честа смяна на местата и множество замятания. Екипировката за този вид риболов трябва да бъде възможно най-пестелива за да сте мобилни.
 - Въдица - отново по-добрите пръти са коленните, но разбира се може да използвате и телескопи. Дължината от 2.40 м. и акция 10 - 30 гр. е униерсална и с такава въдица може да ловите и в реки и язовири.
Разбира се е добре да имате още няколко спинингови пръти с различна дължина и акция. За открити водоеми, където е необходимо далечно замятане е добре да разполагате с прът на 2.70 или още по-добре на 3.00 м. Когато обаче ловите в малка река или пък замятането е проблем, добре е да разполагате с прът на 2.10 или дори на 1.80 м. Бих ви препоръчал също така, когато избирате въдицата си да търсите такава със SIC водачи или някоя от другите сплави, които позволяват използването на плетени влакна.
- Макара - макарата трябва да е лека, за да не ви уморява ръката при честите замятания. Предавателно число в рамките на 1:5 - 1:5.5 (за да не ви изкарва примамката на повърхността на водата), добре е да има и поне 4 лагера за да е по-плавен хода й. Също много важно е аванса на макарата да е надежден, особено в случайте, когато използвате плетени влакна. Плетените влакна не се разтягат и въдицата поема целия удар и ако аванса не добре регуриран и надежден може да счупите въдицата.
 - Влакно - спининг влакната са оцветени във флуоресцентен цвят (жълт, оранжев, син) за да имате непрекъснат визуален контрол над линията. Най-често използваните диаметри на влакното са: 0.16 - 0.22 мм.
 - Изкуствени примамки - добре е да разполагате с различни видове изкуствени примамки по форма и цвят. Разнообразието на пазара е голямо - блесни, воблери, силиконови примамки.
 - Други - тук отново ще посоча вирбелите, а също така и едни специални утежнители, които се използват, за да водите блесната в по-долните слоеве на водата, а също така и за постигане на по-големи дължини при замятането - Sbirulino. Основно се предлагат 3 вида Sbirulino: плаващо, полупотъващо и потъващо. Монтажът е следния: нанизвате Sbirulino-то на основното влакно като го ограничате движението му на около 1 м. от изкуствената примамка, която ще ползвате с помоща на троен вирбел, които е специално за целта. Така вашето Sbirulino може да се движи свободно нагоре по влакното, но не може да се приближава към примамката.
     Техниката за риболов на блесна е сравнително проста. След сте заметнали, изчаквате малко, за да може да потъне блесната и започвате да обирате влакното и тук влиза в роля макарата. Започвате бързо, после намаляте темпото и така ги редувате, за да дадете живот на блесната. Също така, за да сте още по - убедителни използвайте и въдицата, с нея може да променяте посоката на водене на блесната, което кара блесната да играе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар