Видове риболов :

петък, 3 август 2012 г.

Черен амур

Родината на тази риба е басейнът на река Амур (предимно неговата южна част).
Черният амур е риба от семейство шаранови. Достига дължина до 100 см и тегло до 35 кг. Тялото му е умерено удължено, покрито с големи плътни люспи. Дължината на страничната линия е от 39 до 43 люспи. Гръбната перка е малко преди коремната, в нея има три неразклонени и седем-осем разклонени лъча, в аналната има три неразклонени и осем разклонени лъча.
Гълтачните зъби са масивни, едноредни, рядко двуредни, като във вторият ред има само по един зъб.

Черният амур принадлежи към топлолюбивите, така наречени “домашни риби”, които доста успешно се развъждат в изкуствени водоеми. Външно той много прилича на белия амур, като се отличава със значително по-тъмната си окраска и структурата на гълтачните си зъби. Не образува големи стада. Размножаването на този вид в природни условия и ред други негови биологически особености не са изучени достатъчно добре. Известно е, че полова зрялост черният амур достига не по-рано от 7-та, 9-тата си година при дължина на тялото над 70 см.

Мръсти в руслата на реките, в Амур през юни, като в този период се придържа до дъното. Мръстенето се извършва при температура на водата 26-30 ° С. Хайверът се развива плавайки надолу по течението.

ИзображениеТой се храни основно с планктон, раковините на който разтрошава лесно с мощните си гълтачни зъби, а така също и с личинки на насекоми и други дънни организми. За едно денононщие четиригодишен черен амур може да изяде 1,4-1,8 кг планктон. По тази причина е целесъобразно да се развъжда във водоемите-охладители на ТЕЦ.

Темпът на растеж на черният амур в южни водоеми е висок. На една година рибата достига дължина 9-10 см, на две години 20-21 см, на пет години пораства до 52 см, а на осем до 66 см. При по възрастните риби линейният прираст е между 3-5 см за година.



Няма коментари:

Публикуване на коментар