Видове риболов :

сряда, 15 август 2012 г.

Зимен риболов

Зимният риболов е много интересен и пълен с емоции. Единствените изисквания, за да го практикувате са: да носите на студ (особено като има вятър) и да не ви е страх да ходите по леда.
     Ако ледът е с дебелина 20 см и нагоре, по него спокойно може да се движи кола , при лед от 5 см и нагоре става за хора. Влизайте ако има и други хора, но не стойте около тях. По възможност си намерете от специалните свредели (ледобур), по - безопасно е . Ако видите някъде голяма, хубава и свободна дупка, НИКОГА не ходете там, защото ледът там е най - тънък и рискът да пропаднете е най - голям.
Винаги гледайте къде стъпвате , защото местните риболовци не използват ледобури, а най-обикновена брадва и в резултат, на което се получават едни дупки 50х50 см. Няма да пропаднете целите в такава, но достатъчно да пропаднете с един крак и да се намокрите, което със сигурност ще ви развали риболова.
    А сега какво ви е необходимо за зимен риболов:
- Въдица (при риболов с мормишка) - използват се къси въдички около 30 - 40 см.
 - Въдица (за зимна блесна) - дължината и е май-много метър
 - Макара - няма специални изисквания към нея.
 - Влакно - когато ловите с мормишки влакното е възможно най-тъкно 0.06, докато при риболов със зимна блесна аз ползвам 0.12 - 0.14 мм.
 - Плувка - при зимния риболов може да разчитате единствено на подвижна плувка, ако използвате такава, лично аз съм използвам два три пъти плувка. При риболов с мормишка ще усетите удара на ръката си, същата работа е и със зимната блесна.
 - Куки и стръв - куките в най-общия смисъл са дребни - 12 - 16 номер.
     Техниката при зимния риболов с мормишка е: след като спуснете стръвта на дъното, започвате да я вдигате - спускате чрез върха на въдицата. Това се прави с цел да се привлече вниманието на рибата, защото в този период тя е доста ленива. Не забравяйте и че кълве доста слабо и нежно.
     При риболов със зимна блесна се прави така нареченото помпане. Пускате примамката до самото дъно и след като опънете влакното вдигате рязко върха на въдицата около 20 - 40 см. и плавно отпускате. Обикновено ударите са при отпускането или в началото на повдигането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар