Видове риболов :

сряда, 15 август 2012 г.

Риболов на дъно

Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по - дълго чакане, но затова пък се очаква и по - голями рибоци. Сигурно сте забелязали по язовирите рибари заметнали по 2 - 3 въдици на дъно и после се опънали на сянка. Може би сте се питали "...Тези пък какво ли ще хванат като не си гледат въдиците ?!?..." Истината е, че те просто чакат, чакат момента, когато камбанката ще удари и звукът й ще им качи пулса за секунда на 130.
Като стана дума за пулса, никога не съм разбирал публикациите, които препоръчват риболова на хора с болни сърца. Та нали като ти удари нещо едро от вълнение може да получиш удар !!! Не съм ли прав !?!
      А сега обратно на темата, обект на дънния риболов са предимно рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното. Дънният начин на живот е оформил по различен начин главите на дънните риби в сравнение с тези, които обитават по - горните слоеве на водата. При дънните риби устата им е насочена надолу, за да могат да се ровят в тинята. За разлика от тях при рибите, които обитават средните и горните слоеве на водата, устата е или в горно или в средно положение. Така те могат да ловят паднали насекоми във водата, а хищниците да атакуват жертвите си. Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:
 - Въдица - най-добрите и най-често употребявани са коленните пръти с дължина от 3.60 м., като единственият им проблем е транспортната дължина. Този фактор кара някой колеги да предпочитат телескопичните въдици. Коленна или телескопична акцията и трябва да е около 60 - 120 гр., а в либри 2.5 - 3 lb.
 - Макара - макарите за риболов на тежко са спинингови с двоен аванс, размери 050 - 060. В България все още не се използват масово този тип макари, но те са най-удобни за този вид риболов и предполагам, че ще се наложат и у нас.
Добре е макарата да е поне с 4 лагера за по плавен ход, а предавателното число да е около 1:5. Също така авансът трябва да е добре регулиран, за да избегнете евентуални изненади. Ще ви посъветвам нещо, аз като се прибера от риболов винаги почиствам макарите, а в края на сезона ги разглабям и им сменям смазката. Така ще ви служат много дълго време.
 - Влакно - при риболов на дъно говорим вече за по - сериозни дебелини на влакното като се започне от 0.25 и се стигне до 3-на оплетка от капроново влакно, която може да извади и "керван с камили" от водата. Но всичко зависи от това за каква риба отивате. Няма да отидете за сом с влакно 0.25, за него ще трябва да се подготвите като за камилския керван.
 - Куки - тук правилото е същото като при риболова на плувка. Куките са съобразени с вида и големината на рибата, а също и с вида на стръвта, която ще използваме.
 - Стръв - тя зависи от хранителните навици на рибата, която сме избрали за обект на нашият риболов. Едни от най - популярните които се използват при риболова на дъно за шаран и неговите роднини са: торен червей, млечна царевица, плочка кюспе, протеинови топчета и др.
 - Тежести - при риболова на дъно се използват по - сериозни тежести, от порядъка на 20 - 30 гр., може и повече. Между другото четох, че на Запад е забранено тежести повече от 20 гр. да се изработват от олово, а да се изработват от някакви други сплави. Така те не отравяли водата... Най - далечно замятане се постига с капковидни тежести, особенно ако имат и малки крилца.
 - Камбанката (или звънчето) - и тя като плувката играе ролята на индикатор за кълването. При използването на класическа камбанка, тя се поставя между 1 и 2 водач или между 2 и 3 водач и се отпуска малко влакно за да увисне. Степента на това увисване зависи от вида на рибата, която ще ловим. Правилото при риболов на хищни риби е да отпуснем повечко влакно, около 0.7 м. Целта на този аванс е, че хищниците първо захапват жертвата си и я влачат известно разтояние и едва тогава я поглъщат. Ако усети някакво усилие по време на влаченето, хищника просто "изплюва" жертвата си. При миролюбивите видове риба е обратното, използва се късо отпускане, защото те всмукват стръвта и често се самозасичат. Но могат и да ни играят по нервите като само опипват стръвта и камбанката само леко потреперва. В това време ние седим и трепнем в очакване да удари до горе.
 - Електронен индикатор - това е уредът, който ще замени обикновенната камбанка. Електронният индикатор и макарата с двоен аванс работят в тандем, а ето и как: въдицата се поставя в хоризонтално на водата положение
     Разбира се, това не са всички елементи от линията, а само основните. При построяването й също може да използвате вирбели (особенно тройните), перли при подвижна тежест, стоманени поводи и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар