Видове риболов :

събота, 4 август 2012 г.

Кротушка

У нас обитава реките в цялата страна и много язовири. Една от най-малките наши рибки.
Кротушката е способна да обитава и доста плитки води, независимо дали са подвижни или не.
Все пак предпочитаните от кротушката води трябва са чисти, като дъното да не е много затревено или тинесто, а покрито със ситен чакъл или пясък.

Кротушката е малка вретеновидна рибка от семейство шаранови. В зависимост от условията на обитаване при тази рибка се срещат известни различия в големината и цветовете на тялото. Все пак максималните є размери са 20 см дължина и тегло от 100 г. Средните параметри на ловените с въдица риби обаче рядко надхвърлят 12–15 см. Кротушката има стремителен вретеновиден силует с хармонично поставени жълтеникави плавници, които са изпъстрени с тъмни пресечени жилки. Гръбчето е зеленикаво-кафяво, сивкаво или дори маслинено. Люспите са сравнително едри за размера на рибката.

Характерно е, че по тях няма слуз. От двете страни на тялото по протежение на страничната линия са оформени ивици от по-тъмни петна. Техният цвят може да варира от тъмнокафяв през почти черен до синкаво-черен. Главата на тази рибка е сравнително едра, с големи очи и долно разположена уста, в ъглите на която има по едно мустаче. Всичко това идва да ни каже, че имаме работа с типична дънна риба.

Хайвера си хвърля през май-юни (на порции от 1000 до 3000 зърна) в плитчините с твърдо дъно върху камъните и други подводни предмети при температура на водата около 15 ° С. По време на мръстенето кротушките се събират на големи стада, изскачат над водната повърхност и пляскат с опашните перки, като държат главите си във водата. Излюпването на личинките е в зависимост от температурата на водата и трае около 10 дни. Храни се с ларви на различни насекоми и дребни червейчета, като често напада и хайвера на други риби. 

У нас се срещат още два вида кротушки - тънкоопашатата кротушка и планинската .krotushka
 krotushka

Няма коментари:

Публикуване на коментар