Белият амур е риба, пренесена в България от Русия, като родината и са реките Амур и Усури в Далечния изток.От там поради изключително ценните си стопански качества и най-вече бързия темп на растеж рибата е изкуствено разселена в Европа и Америка. У нас първите амури са внесени още през 1964 година.
На дължина достига над 120 см и тегло 32 кг.
Месото му е бяло и вкусно, има удължено заоблено тяло покрито с едри
люспи, подобни на тези на шарана. На пръв поглед белият амур поразително
напомня речния кефал. Същото торпедовидно тяло с мощна широкочела
глава, подобни едри, изрядно подредени люспи, окръглени плавници,
особено горният и аналният. При клена чифтните плавници са
червено-оранжеви, а тук са опушено сиви. И освен това при белия амур
опашната перка е повече изрязана навътре, с по-изразена стреловидност,
пък и при нея липсва по-тъмният кант в края, както е при клена.
Съразмерно с тялото при амура и устата е по-малка, отколкото при речния
кефал, а хрилните капаци са радиално отчетливо набраздени.
Хвърля
хайвера си в руслото на пълноводни бързотечащи реки. Освен в река Дунав,
в България не е констатиран случай на естествено размножаване. През
първите етапи, личинките се хранят с дребен зоопланктон, като постепенно
преминават на по-едри форми, като безгръбначни, хирономидни ларви, ракообразни.
С нарастването си белия амур, започва да приема мека водна
растителност, като възрастните консумират главно висши водни и сухоземни
растения,
с добре изразена избирателна способност към различните видове. Нараства
различно в отделните климатични зони, като достига полова зрелост във
възраст от 4 до 10 години.
Белият амур може да се използва за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата,
напоителни и отводнителни канали. В рибовъдните стопанства, отглеждан в
поликултура, консумира и фураж, макар и да не го оползотворява добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар