Разпространени са в Черно, Средиземно море и в северната част на Атлантическия океан. У нас по-голяма концентрация се наблюдава на север от нос Калиакра. Обича крайбрежните води.
В последните години се наблюдава трайна тенденция към значително
намаляване броя на тези риби. Особено критично е положението у нас.
Затова чрез специални трални снимки периодично се определя количеството
на калкана в нашето море.
Калканът е единствената риба у нас, която се
лови на квотен принцип. Голяма част от лова се изнася за Турция, където
цената им на борсата е много по-висока. Провежданата държавна политика в
България цели: опазване сътоянието на популацията от калкан и
същевременно осигуряване на устойчиви улови за ангажираните в този
риболов, намаляване на незаконния, нерегулиран и
недеклариран риболов,
постепенно увеличаване на квотата определена на България.
Калканът е дънна риба и рядко плава. Вирее до дълбочина 40-80 м.
Съществуват около 30 вида, 3 от които се срещат у нас. Обикновено
достига дължина около 1 м и тегло - 4 кг. Някои видове достигат тегло до 15 кг. Продължителността на живота е около
15 години. Тялото е със специфична форма - несиметрично, плоско,
ромбовидно. Малките са симетрични риби, които с израстването си
придобиват измененията на възрастните. Горната част на калкана е осеяна с
многобройни бели, кафеви и черни петна, покрито с островърхи костни
плочки (подобни на копчета). Очите са разположени върху едната (горната)
страна на тялото. Калканът има гръбна и анална перка.
За тези риби е характерна мимикрията. Те бързо променят цвета и
рисунъка на тялото си по подобие на средата (пясъчна, камениста и др.),
където се намират. Тази камуфлажна окраска освен, че им помага особено
много, когато трябва да се предпазят от враговете си е удобство за тях,
когато си търсят храна.
Калканът е изключително лош хищник. Прекарва по-голямата част от
времето си заровен в пясъка, дебнещ своята плячка. Когато го доближи
риба, той "скача" и лакомо я поглъща. Основната му храна са дънни риби и
ракообразни. Хапва си и парчета зарган и сафрид. По-малките се хранят с
дребни ракообразни и скариди.
Висококачественото месо на тази риба я прави предпочитан деликатес.
Няма коментари:
Публикуване на коментар