Пеледът е изкуствено разселена у нас риба от пъстървовото семейство и е студенолюбив вид . У нас не се размножава по
естествен път. Разселен е през 1970 година в яз. “Искър”, яз. “Душанци”,
яз. “Доспат”.
Тялото му е леко издължено, високо и
масивно. То е
покрито със ситни, лесно падащи люспи, които придават на рибата сребрист
оттенък.
Гърбът е сив, а коремът е белезникаво-бял. Главата е
съразмерна, с полу-долна уста, в която липсват зъби. Перките са сиви.
Както при пъстървовите риби, в опашната си част пеледът притежава малка
мазна перка. В естествения си ареал той може да достигне 1 м дължина и
тегло над 10 кг. В нашите водоеми пеледът рядко надминава тегло от 3 кг и
дължина от 50 см.
Полова зрялост пеледът достига на тригодишна възраст при тегло около 0.5
кг. Хвърля хайвера си през късна есен или ранна зима при температура на
водата 1 градус. Избира каменисти или чакълести участъци по дъното. По
време на мръстенето, върху люспите на мъжките риби се образуват рогови
израстъци във вид на малки грапави пъпки. Хайверът е по-дребен от този
на сига, като времето за излюпването му зависи от температурата на
водата. Броят на зърната е около 10 000 при еднокилограмова риба.
Смята се, че при подходящи условия пеледът расте по-бързо, отколкото
обикновения сиг. Това зависи изключително от приеманата храна, която
включва както планктон, така и дънни организми. През студените месеци,
когато планктонът липсва, пеледът охотно се храни с хирономуси, гамаруси
и други личинки и ларви на насекоми. През топлите месеци тази риба –
също като толстолоба - плува през различните водни слоеве и се храни
изключително с планктон, който филтрира през хрилните си отвори.
Няма коментари:
Публикуване на коментар