Видове риболов :

четвъртък, 2 август 2012 г.

Червеноперка

Гърбът на тази истинска водна красавица е тъмно кафяв със зелен отенък, страните й са с бронзово-златист цвят, а коремът е сребристобял. Перките й са ярко червени, очите и са оранжеви с червени петна.

Обичайната дължина на червеноперката е 15-20 см, а теглото и 100-300 г. През десетата си година обикновено е дълга 20-30 см и тежи 200-400 г.
Максимално достига до 45 см дължина и 1,7 кг тегло. Тя е сред най-красивите риби в нашите водоеми. Устата на червеноперката сочи нагоре, което подсказва, че тя лови насекоми (поема храна) и от повърхността на водата.
На корема има остър кил. Гръбната и перка е поставена доста зад началото. Съществена разлика е и това, че червеноперката има много слуз по люспите.

Червеноперката е доста гърбава риба. Тя е силно странично сплесната. Най-голямата атракция при нея обаче са плавниците – червени и дори виненочервени, донякъде с изключение на гръбната перка, която може да жълтее или да бъде оранжева. Червеноперката винаги търси укритие в близостта на водната растителност и обитава средните и повърхностните водни пластове. Най-добре червеноперката се развива в слабоалкални води.

 Храни се отначало със зоопланктон, а сетне с растения, личинки, охлюви и насекоми. Най добрата храна за червеноперката през пролетта са младите и нежни фиданки и филизи на водните растения. Тя се храни също и с животинска храна. В теплите дни, когато ниско над водата летят насекоми, тя се вдига до самата водна повърхност. Тогава не е никак трудно да улови водно конче, падаща пеперуда или бръмбър.

Можем да я срещнем и в течащи води. Тя избягва открити места и големи дълбочини. Най-често тя се движи на средна дълбочина и около дъното. Предпочита заливи, речни завои, езера и водохранилища. Там тя се скрива сред камъша и хвоща, но най-често може да се открие в прозорците между лилиите и водните рози. В тепли дни се открива в горните водни слоеве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар