Скобарът е разпространен в Централна Европа и в европейската част на
Русия. Той предпочита бързеите на реките, следвани от по-дълбоки
участъци. У нас се среща в почти всички чисти реки и в много язовири.
Обитава устията на реките, вливащи се в язовирното езеро.
Скобарът има дълго, леко странично сплескано тяло, покрито с люспи. В
страничната линия те са 57-62 броя. Главата му е малка. Названието
скобар показва главната особеност на тази риба – положението на устата,
намираща се под силно издаден конически нос, което подсказва и начина на
хранене. Устните завършват с твърди рогови пластини, с чиято помощ той
добива храната си. Цветът му отгоре е синьочервеникавозелен, отстрани –
сребристосив, а коремът е сребристобял. По-голямата част от коремните
перки и аналната е червена.
Тази риба става полово зряла на 2-3
години. Мръсти се през април-май. За хвърлянето на хайвера предприема
масирани миграции към боищата в горните части на реките, откъдето идва и
другото и име – “бойник”. При температура 6-10С в плитките места с
каменисто дъно женските хвърлят от 1500 до 3000 хайверни зърна, които
полепват по камъните.
Излюпването става да 10-15 дн. Личинките се хранят
с дребни организми и нарастват бавно.
Скобарът е стадна риба. Характерно за него е, че в стадата не се
срещат по-малки и по-големи екземпляри – те се състоят от еднакво големи
риби. Предпочита да се придържа в бързото течение в главното русло или в
ръкавите с добро течение. Често се среща заедно с кефала.
Любимото им
място е под надвиснали брегове, във водовъртежите, където дъното е
плътно, и осипано с много камъни. В такива места има много зелени
растения, които покриват подводните предмети. Тези водорасли се явяват
главна храна на скобара.
Няма коментари:
Публикуване на коментар