Видове риболов :

четвъртък, 2 август 2012 г.

Речен кефал

Предпочита течащите, чисти и хладни води с пясъчно и каменливо дъно. Среща се и в езерата. У нас обитава почти всички реки (без най-горните им високопланински участъци) и много язовири.

Речен Кефал 2007 /001/Отличава се с широкочела масивна глава (откъдето носи и името си), цилиндрично, вретеновидно и дълго тяло.
Покрит е с относително големи люспи, които на страничната линия са 44-46 броя. Гърбът е черен със зелени отенъци, страните са сребристожълтеникави, а коремът е сребристобелезникав. Гръдните, коремните и аналната са с червеникавооранжев отенък, опашната и гръбната са почти черни със син отенък. Аналната му  перка е закръглена. Достига до 50-80 см дължина и над 4 кг тегло. У нас е уловен кефал с тегло 3,52 кг и дължина 70,5 см.

Мъжкият става полово зрял на 3-4 години, а женската – една година по-късно. Хайвера си – от 100000 до 200000 дребни оранжевожълти зърна – хвърля късно, от началото на май до края на юни. Хвърлянето на хайвера става на места с бързо течение и каменисти дъна. След това кефалите се разбиват на стада, а големите предпочитат да живеят по двойки.

Речният кефал вижда отлично около себе си и дори най-дребното насекомо не може да мине покрай него във водата незабелязано. Кефалът зимува, събран на малки групи, в дълбочините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар