Видове риболов :

четвъртък, 2 август 2012 г.

Уклейка

У нас се среща в почти всички реки, изкуствени водоеми и др. И показва много добро развитие, като надхвърля дадените в литературата размери – достига на тегло до 50-60 г и на дължина до 25 см. Тя е топлолюбива риба и обитава горните водни пластове на откритите места. Плува на стада и така гони насекомите, с които се храни, като изскача често над водната повърхност. Това става, когато влажността на въздуха е голяма (сутрин, вечер и при дъжд) и крилата на насекомите натежават.


Често уклейките като че ли спомагат за това, като пръскат с вода мухите, летящи над водоема, удряйки с опашките си по водата. При появата на хищни риби – клен, щука или бяла риба – стадата уклейки се устремяват към брега и се разпръскват на всички страни.

Тялото на тази риба е удължено, странично сплескано, с коремен кил, покрито с люспи, които лесно опадват. Гърбът и е гълъбовосив със синьозелен отенък, страните и коремът са жълтосребристи. Устата и е малка.

Полова зрелост достига на две-три години. Мръсти се през май-юни, като хвърля до 4000-6000 хайверни зърна по подводната растителност и по дънните предмети. Личинките се излюпват за една седмица. За хвърлянето на хайвера рибите се събират на стада край брега и плуват напред-назад. Често хайверът им се слепва в слой от 5-6 см по камъните и подводните предмети. Малките се хранят с планктон, а възрастните – със зоопланктон, ларви, мухи, червеи и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар