Бабушката е и една от най-широко разпространените наши риби от семейство
шаранови. Движи се на стада. Характерно за нея е, че в зависимост от
условията на обитаване има много различни вариации. Дължината и може да
достигне 45 см, а теглото 2 кг., но обичайните и размери са 15-20 см
дължина и около 200-250 г тегло.
Естествено, само при благоприятни
условия за развитие.
Големи екземпляри се срещат рядко защото обикновено
бабушката не нараства много. Най-често ловените екземпляри са с дължина
между 10 и 20 сантиметра. Бабушката има умерено високо стройно тяло,
по-удължено в сравнение с платиката, но височината и подлежи на
нарастване с възрастта. Коремчето и е закръглено, главата е къса с тъпа
муцуна.
Малките бабушки са по-вретеновидни, но след като достигнат 15 –
20 см дължина, започват да се развиват във височина. Тялото е странично
сплескано, с едри и добре открояващи се сребристобели люспи и ясна
странична линия (41-48 люспи), перките и са леко червени. На сребристото
и тяло се отличава тъмно-сивокафявия или тъмно-сивозеления, до
маслиненотъмен гръб. Гръбната и опашната перка са тъмно-сивозелени, като
се случва и да червенеят. Долните двойни плавници са червеникави, а
аналната перка е оранжево-червена с потъмняване на върха. С възрастта
червеният цвят на перките се засилва. Именно тяхната окраска наподобява
тази на червеноперката и това дава основание на мнозинството от
въдичарите да наричат така и бабушката. Главата на рибата е сравнително
малка, а муцуната е закръглена и тъпа. Устата е коса, крайна. Очите на
бабушката са оранжево-червени с изразено червено петно в горната част.
Това е един от най-сигурните признаци, по които се различава от
червеноперката, при която очите са жълти.
Половата зрелост настъпва на 3-4 годишна възраст. Мръстенето и
хвърлянето на хайвера стават при температура над 10 ° С – през април,
май, предимно върху мъртвата водна растителност. По време на мръстенето
бабушките се събират с хиляди на стада и често стават жертва на хищните
риби. Женските хвърлят от 5000 до 10000 хайверни зърна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар