Видове риболов :

петък, 3 август 2012 г.

Бабушка

Бабушката е и една от най-широко разпространените наши риби от семейство шаранови. Движи се на стада. Характерно за нея е, че в зависимост от условията на обитаване има много различни вариации. Дължината и може да достигне 45 см, а теглото 2 кг., но обичайните и размери са 15-20 см дължина и около 200-250 г тегло.
Естествено, само при благоприятни условия за развитие.

Големи екземпляри се срещат рядко защото обикновено бабушката не нараства много. Най-често ловените екземпляри са с дължина между 10 и 20 сантиметра. Бабушката има умерено високо стройно тяло, по-удължено в сравнение с платиката, но височината и подлежи на нарастване с възрастта. Коремчето и е закръглено, главата е къса с тъпа муцуна.

Малките бабушки са по-вретеновидни, но след като достигнат 15 – 20 см дължина, започват да се развиват във височина. Тялото е странично сплескано, с едри и добре открояващи се сребристобели люспи и ясна странична линия (41-48 люспи), перките и са леко червени. На сребристото и тяло се отличава тъмно-сивокафявия или тъмно-сивозеления, до маслиненотъмен гръб. Гръбната и опашната перка са тъмно-сивозелени, като се случва и да червенеят. Долните двойни плавници са червеникави, а аналната перка е оранжево-червена с потъмняване на върха. С възрастта червеният цвят на перките се засилва. Именно тяхната окраска наподобява тази на червеноперката и това дава основание на мнозинството от въдичарите да наричат така и бабушката. Главата на рибата е сравнително малка, а муцуната е закръглена и тъпа. Устата е коса, крайна. Очите на бабушката са оранжево-червени с изразено червено петно в горната част. Това е един от най-сигурните признаци, по които се различава от червеноперката, при която очите са жълти.

Половата зрелост настъпва на 3-4 годишна възраст. Мръстенето и хвърлянето на хайвера стават при температура над 10 ° С – през април, май, предимно върху мъртвата водна растителност. По време на мръстенето бабушките се събират с хиляди на стада и често стават жертва на хищните риби. Женските хвърлят от 5000 до 10000 хайверни зърна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар