
Речната минога живее в солена вода. Обитава
крайбрежните води и се изкачва в реките, за да хвърли хайвера си, като
понякога остава за дълго в големи реки и сладководни басейни.
У нас миногата обитава изключително река Дунав, в която се размножава, изкачвайки се от Черно море.
Миногата е записана в Червената книга на България.

Миногата, заедно с полупаразитните морски животни – миксините, образува
особена група гръбначни животни - рибообразни, но се отличава доста от
рибите. Тя няма челюсти, а устата й представлява кръгла вендуза с
разположени по краищата й остри рогови зъби. Скелетът й е хрущялен,
люспи липсват, а кожата е обилно покрита със слуз. Няма двойки перки,
като гръбният плавник е разделен на две: първият е малък и закръглен, а
задният се съединява с опашният. Горната част на тялото на миногата е с
блестящ синкаво-зелен цвят, отстрани преминава в жълто-бял, а коремът е
сребристо-бял. Плавниците са синкави.
Органите, с които диша
предстваляват отверстия, отварящи се навън посредством отделни кръгли
отвори отстрани на тялото. Обонятелната ноздра е една и се намира по
средата на челото. Речната минога достига рядко до 40 см дължина, в изключителни случаи и до 50 см; теглото й е около 100 г.

Хайвера си миногата хвърля в края на пролетта – началото на лятото.
Интересно е да се отбележи, че някои миноги навлизат в реката за
размножаване през периода август-ноември, а други през пролетта. Така,
едните хвърлят хайвера си непосредствено след влизането им в реката, а
други прекарват в нея дълги месеци, като през това време не се хранят с
нищо. Всяка женска изхвърля средно около 22 хиляди зърна хайвер. Самците
по правило се доста по-дребни от женските. Личинките се излюпват на
11-14 ден след ополждането. Те много прилчат на малки (3.2 мм),
светло-жълти червейчета. При достигане на дължина от 6 мм, те се заравят
в грунта. 15-20 дневните личинки напускат мястото на излюпването си и
биват отнасяни надолу от течението на реката. Личинковия стадий при
миногата продължава 4-5 години.

Речната минога е много ценен хранителен продукт в някои страни. Тя
притежава високи хранителни и вкусови качества. Липсата на жлъчка,
костна тъкан и остатъци от храна в стомаха позволяват миногата да бъде употребявана за храна в целия си вид, без
каквито и да било отпадъци и фира. От нея се отделя единствено главата, а
тялото се измива обилно и неколкократно с вода, тъй като слузта на
миногата съдържа отровни вещества. Затова тя се пържи продължително
време в сгорещена мазнина, за да е сигурно отстраняването на
вероятността от отравяне. Освен това, месото е доста тлъсто, затова
миногата се употребява за храна изключително прясна – в противен случай
подкожната мазнина може да загорчи
Няма коментари:
Публикуване на коментар