Видове риболов :

сряда, 15 август 2012 г.

Река Арда

Древното име на реката е Арпесос. Тя е десен приток на Марица. Арда е най - голямата река в Родопите. Води началото си от извор Ардабаши, намиращ се на 1 км от граничния Ардин връх. Дълга е 272 км. След построяването на каскадата Арда - язовирите Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, водният стълб на реката се влияе изключително от режима на водно-електрическите им централи.
Река Арда е разрешена за спортен риболов. Обитава се от кефал, мряна, уклей и миграционни риби, прииждащи през пролетта от ивайловградския язовир заради хайвера - скобар, морунаж (караятак), костур, каракуда. Не е изключено по - големите вирове да се обитават от сом и шаран, но в последните години подобни риби могат да се срещнат единствено в каньона под стената на язовир Студен кладенец и Басамака (Каменната стълба).
Изключителна атракция за риболовци и туристи си остава прочутият като Шейтана скален пролом, започващ непосредствено от стената на Студен кладенец и, минавайки като тераса под турбините на водно-електрическата централа на язовира, завършва след дълбочините на Басамака. Това е един фантастичен природен феномен, който няма аналог в Европа. Точното наименование на тази вкаменена приказка е Шейтан кюпрю (Дяволския мост), а дълбочината на водата достига на някои места до 22 метра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар