Видове риболов :

петък, 3 август 2012 г.

Пъстър толстолоб

В България, пъстрият толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство у нас има единствено в река Дунав. 
Пъстрият толстолоб е сладководна, риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас "растителноядни риби" от семейство Шаранови.


Пъстър толстолобПъстрия толстолоб се отличава от белия с отсъствието на кил по гръдната част и по-голяма глава. Очите са разположени също в долната част на главата. Гръдните плавници са по-дълги, остри и достигат до основата на коремните плавници. Оцветяването варира от светлокафяв с по-тъмна гръбна част и тъмни петна по страните при някои екземпляри, до по-сиво тяло при други. Това се обяснява основно с различието на слънчевото осветяване на водоемите и нееднаквостта на другите фактори на външната среда. Люспите на тялото са тънки и малки.

Съзрява на 5-7 годишна възраст. По биология на размножаване не се различава от белия толстолоб. Отначало се храни със зоо и фитопланктон в равни части, като постепенно частта на зооплактона преобладава в храната му нараства с напредване на възрастта. При липса на зоопланктон се храни принудително със фитопланктон.

Пъстрия толстолоб достига по-голямо тегло и в рибовъдните басейни нараства по-бързо.
Той заема важно място в шарановите поликултури, като също така е подходящ за отглеждане в язовири. Една от важните причини за масовото използване на толстолоба за зарибяване на язовири, освен добрият прираст, е движението му на стада, което значително улеснява улова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар