Видове риболов :

четвъртък, 2 август 2012 г.

Язовир Душанци

Язовир Душанци е разположен в подножието на Стара планина до село Душанци в близост до гр. Пирдоп. Всяка година той радва мераклиите с добри количества риба, като се слави с огромни количества червеноперки.

Язовирът е със сравнително труднодостъпни брегове и удобните за риболов и за пикник места са или от към Антонския залив, или от страната на устието. Множеството дървета около брега дават жадуваната прохлада през горещите летни дни. По сенките обаче комарите са голяма напаст. Носенето на репеленти е, меко казано, препоръчително.


Чистите води на язовир Душанци събират през лятото множество фенове на риболова. През топлите дни е изключително резултатен риболовът на червеноперка. Всъщност това е бабушка, но повечето рибари я наричат така заради пълната им прилика. При риболова на тази риба от значение е предимно количеството на уловената риба. Приятното в случая е неспирното кълване от сутрин до вечер.

Червеноперката се лови навсякъде, но все пак през летния сезон предпочита дълбочините от 3 до 5 м. Налита стръвно на бял червей, а след захранване с варено жито и на него. Много добре се привлича от топки захранка. Специализираните подхранки за червеноперка или комбинираните за шаранови риби действат безотказно на този водоем. Прибавянето на шепа бели червеи в нея допълнително изостря апетита на рибите.

Освен червеноперка излиза и платика, но предимно дребна. Къде са се изпокрили едрите като тави платики не е ясно. Чуват се слухове и за улов на едри платики на устието, но това са недоказани твърдения. Явно има едри платики, но от доста време насам успешно се крият в дълбините и уловът им е инцидентен.

Същото може да се каже и за едрите кленове. Там наистина ги има, но в този период на годината са капризни и не се ловят често. Въпреки това десетки рибари въртят блесните из водната шир.

Язовирът се обитава и от трофейни шарани, но те са така редуцирани, че уловът им е чиста случайност. На този язовир мрежаренето е ежедневие и поради това в момента се лови основно плевелна риба. Качествените риби са много наплашени и обитават непристъпните места.

Във водоема през последните години се е завъдила и щука. Екземплярите, които се ловят, са около 2-3 килограма и доставят истински емоции на късметлиите. Щуката се лови на живо рибе (за предпочитане малка червеноперка от същия водоем). Резултатен е както риболовът на тапа, така и този на дъно. Щуките са едри и това налага употребата на метален повод и по едри куки. При риболова на този хищник търпението е от голямо значение. Или се залага въдицата в близост до шаварите, или с лодка се обикаля около множеството перспективни места. На изкуствени примамки се случва освен щука да се закачи и едър клен. Той предпочита въртящите се блесни. Доста колеги опитват и влачене от лодка, но това не дава кой знае какъв резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар