Видове риболов :

сряда, 15 август 2012 г.

Река Въча

Въча е река в Южна България, един от главните десни притоци на Марица и втора по големина река, извираща от Родопите, след Арда. Образува се при сливането на Широколъшка и Буйновска река. Общата дължина на реката е около 105 км.

Река Въча, която обединява притоците на останалите реки в района, е с голям целогодишен дебит и невероятни вирове - убежища на рекордни екземпляри.
Реката е удобна за риболов на изкуствени примамки и на муха.

Може да се лови мряна и речен кефал на Въча под Девин. Ако обаче видите, че рибата не е хвърлила още хайвера си, по-добре я пуснете, въпреки че сезонът е открит.
Само отговорното отношение към природата и рибата може да ни гарантира добри излети и късмет следващия път.

 Ако искате да разнообразите начина на риболов, слезте по Въча до едноименния язовир. Може да разчитате на богато рибно разнообразие от мирни и хищни риби, но стръмните насечени брегове са достъпни на малко места.  За сметка на това може да изпитате невероятно удоволствие, ловейки риба от множеството плаващи къщи и хотели, където условията и цените не са много по-различни от тези на сушата. Местните рецепти за пъстърва и бяла риба, комбинирани със задължителните манатарки и мурсалски чай, пък са истинско кулинарно приключение.

В района на устието се случва да се хващат на блесна много добри сивени и американски пъстърви. Ако те са “на диета”, костурът няма да ви остави да скучаете дълго. И накрая, ако на сутринта от брега видите много бели футболни топки, да знаете, че са гигантски гъби пърхутки - идеални за салата и паниране.
Късмет и не забравяйте – посещението на тези места води до неспасяемо влюбване, прилив на енергия и здраве. Неслучайно именно тук световният шампион по улов на пъстърва в Италия Капелини Симоне възкликна: “Тук е Раят на света, не мога да си представя, че съществува по-красиво място.”


Няма коментари:

Публикуване на коментар